"Komt een zedendelinquent bij de gemeente..."

20 mei 2014 is er in het gemeentehuis van Opmeer voor ambtenaren OOV en BIJ gemandateerden (BIJ = Bestuurlijke Informatie Justitiabelen) van gemeenten in NHN een bijzondere bijeenkomst belegd met bovenstaande titel.

Samen met de reclassering organiseerde het Programmabureau Integrale Veiligheid een studieochtend waar de mogelijke problematiek rond een terugkerende zedendelinquenten centraal staat.

Steeds vaker is de terugkeer van een zedendelinquent aanleiding tot zorgen binnen een gemeente, met name bij een burgemeester, die dan voor de camera mag verschijnen. Door media-aandacht voor zaken als de terugkeer van Benno L en diverse berichten op social media die viraal worden, staat de gemeente voor nieuwe dilemma’s.

Was eerst de recidivekans het grootste probleem, nu zijn het juist de emoties van omstanders die mogelijk een openbare orde en veiligheidsprobleem kunnen worden.

Op de studieochtend zijn, aan de hand van de BIJ-procedure, diverse kanten van het verhaal besproken. Relativering over hoe hoog het recidive risico is, of hoe laag zo u wilt. Ook het enorme “dark number” U weet nu van één pedofiel in de straat, er zijn er nog drie waar u het niet van weet… Daarnaast interessante informatie over procedures en werkwijzen van de reclassering. De mogelijkheid het Veiligheidshuis in te schakelen om snel tussen partijen te schakelen en ook voor expertise binnen het handelingsperspectief. Bijvoorbeeld door tijdig overleg het meesturen op de voorwaarden voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Ook regie vanuit de gemeente.

Het werd een nuttige ochtend, waarbij er discussie was over wat wel en wat niet te doen. Spanning en overspanning in reactie naar media. Handelen versus op je handen zitten.

Bijgaand een doorkijkje naar de presentaties die gegeven zijn.